Wat moet je doen om dominee te worden?

Als jij dominee wilt worden dan betekent dit dat jij interesse hebt in de kerk en het geloof in God. Je wilt mensen bijstaan in hun spirituele leven en hun helpen bij prangende vragen over God en het geloof. Het woord dominee wordt gebruikt in de protestantse kerk. In dit artikel vertellen wij wat jij moet doen om dominee te worden.

_zcscs
De studie

Om dominee te worden moet je allereerst een bachelor theologie van drie jaar hebben gestudeerd. Daarna volg je een Master predikantschap of gemeentepredikant. Dit alles bij elkaar duurt ongeveer zes jaar. Daarna kun jij jouw kennis op peil houden door cursussen te volgen. Het is dus een lange studie, maar je zult veel taken hebben en jij houdt je met belangrijke onderwerpen bezig.

Jouw taken als dominee

Als dominee zul jij natuurlijk op zondag voorgaan tijdens de kerkdienst. Deze preek moet worden voorbereid. Verder ben jij de vraagbaak voor de kerkleden wanneer zij zitten met belangrijke levensvragen. Huisbezoeken en bijvoorbeeld huwelijken, maar ook stervensbegeleiding en begrafenissen horen hierbij. Als dominee heb je geen standaard kantoorbaantje van negen tot vijf, want omdat jij hart hebt voor jouw gemeenschap zul je niet zo snel de deur sluiten als iemand je nodig heeft. Het beroep van dominee omvat zoveel andere taken die wij hier niet noemen, bijvoorbeeld vergaderen. Wat wij hierboven hebben beschreven geeft wel een goed beeld wat jij gaat doen als dominee.

Wat verdien jij als dominee?

Als dominee verdien jij een door de kerk vastgesteld salaris dat basistraktement genoemd wordt. Dit groeit naarmate jij langer in dienst bent als dominee. Een dominee wordt beschouwd als zelfstandig ondernemer, maar krijgt wel vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dit is ook logisch, want als dominee werk jij veel uren per week.

Waarom dominee worden?

Als dominee ben jij een sociale duizendpoot die geïnteresseerd is in het helpen van leden van zijn kerkelijke gemeenschap bij het beleven van hun geloof. Jij wilt ze helpen bij hun prangende levensvragen, begeleiden naar een huwelijk, bijstaan tijdens vreugdevolle en moeilijke tijden en begeleiden tijdens het stervensproces. Dominee is een heel veelzijdig beroep. Geloof jij in God en wil jij mensen helpen zich te ontwikkelen in hun geloofsleven? Dan is het beroep van dominee zeker iets voor jou.