Hoe word je theoloog?

Als jij theoloog wilt worden betekent dit dat je theologie moet studeren. Dit kun je doen op HBO en Universitair niveau. Je kunt in Nederland Christelijke theologie en studie over de Islam volgen. Wil je Joodse theologie of een studie over het Boeddhisme studeren? Daarvoor kun je in het buitenland terecht.

Wat kun je doen als theoloog?

Als je theologie hebt gestudeerd dan kun je predikant, dominee, pastoor of imam worden. Je kunt ook als pastoraal hulpverlener werken voor een religieuze gemeenschap of beleidsmedewerker worden voor de overheid. Je kunt ook gaan werken als geestelijk verzorger voor defensie, gevangenissen, ziekenhuizen of voor goede doelen.

Welke interesses heeft een theoloog?

Het belangrijkste is dat jij geïnteresseerd bent in geloof. Dit kan zijn omdat jij zelf gelovig bent of puur omdat je erin geïnteresseerd bent om welke reden dan ook. Het is belangrijk dat jij het leuk en interessant vindt om de theorie te kennen van de geschiedenis van geloof. Ook moet je het natuurlijk leuk vinden om bezig te zijn met het geloof. Interesse in de geschiedenis en het ontstaan van het geloof is ook zeer belangrijk.

Wat moet een theoloog kunnen?

Als jij theoloog wilt worden dan is het belangrijk dat je erg sociaal bent. Je bent betrokken bij de maatschappij en kunt je goed inleven in andere mensen. Verder is het ook heel belangrijk dat jij je betrokken voelt bij wat er in mensen leeft. Kortom: je bent een sociale duizendpoot die goed overweg kan met andere mensen en zich goed kan inleven. Je bent communicatief ingesteld.

Waarom theoloog worden?

Als theoloog heb je een heel veelzijdig beroep. Je kunt vele kanten op, bijvoorbeeld predikant of dominee worden. Ook kun je de geestelijke gezondheidszorg in om mensen te helpen bij prangende vragen over leven en dood en om mensen te helpen bij hun geloofsbeleving. Ook kun je als beleidsmaker bij de overheid aan de slag of geestelijk verzorger worden voor mensen bij defensie. Als theoloog ben je dus altijd met mensen bezig en natuurlijk met jouw geloof. Een studie theologie duurt ongeveer drie jaar. Is deze veelzijdige studie iets voor jou?